Tuesday, 11 October 2011

Fuhh...!

Fuhh..! gempaq tak tajuk hari ni..xsbar2 nak baca??? ish3...sabar2~~ sbnarnye xder ape pun..saje wat2 gempaq..hak2..

Letak tajuk FUHH tu sebab tengah tengok citer Fuhh! ni..xtahu?? ala, citer pasal gosip2 artis yang awal ashaari  jadi host 2..yang ada segmen selongkar 2..yang ada artis undangan 2..yang..ish, banyak plak yang die...ala, dh thu kan..2 la pasal..smabil2 tengok citer 2 la ni...

Lama kami xupdate blog ni kan?? bukan ape, xder masa la guys..lagipun xtahu nak cakap ape sbb kami bukan panglipur lara yang pandai bercerita itu ini..hu2..

Oh ya, juz nak bagitahu yang kami dah selesai pameran untuk projek STS ni..model yang kami buat pun dah siap..dah pamerkan pun masa pameran mini hari tu..nantila kami upload gambar2 sekitar pameran tu nanti.

Overall, pameran 2 kira ok la..walaupun xgempaq sangat, tapi ada la sikit kami sempat selitkan kesedaran kepada orang ramai tentang pentingnya kita jaga sumber air utama kita. 

Kami harapla sangat lepas ni, semua orang ambil berat pasal masalah pencemaran air bukan saja dekat negara kita, tapi kalau kita p negara orang pun, jaga la sungai-sungai yang ada. xsusah pun, yang penting, jangan nak campak sampah merata-rata dalam sungai 2. xder faedahnye..kalau xjumpa tong sampah, simpan dulu dalam poket..xpun masuk dalam beg..susah sangat, pegang la dulu..jumpa tong sampah nanti, kita buang la..boleh kan...???

Lepas buat projek ni, serius, secara jujurnya, kami begitu terkesan dengan isu pencemaran ni. lepas ni dah tak nak dah buang sampah merata-rata. bukan saje dalam sungai, longkang, tapi dekat atas tanah pun dah tak nak buang merata dah..takut sangat tengok effect yang timbul..jadi, kawan2, sama2 la kita jaga sumber air dan bumi kita eh..nanti boleh la kita teruskan life dengan lebih ceria dan gumbira sentiasa..peace~~~
ermm..nak cakap apa lagi ek???

Xder dh kot..nanti la kalau ade masa dan diizinkan Allah, kami kembali lagi eh..
Salam...

Saturday, 24 September 2011

10 Sungai Tercemar di Dunia

Hurm..model dh siap, survey pon dh buat..skarang ni kami nak bagi info sket pasal 10 sungai yang telah tercemar dengan dasyatnya...jom tengok, sama da Malaysia ada tersenarai tak lam 10 sungai 'TerHOT' di dunia ni..huhuhu. (Untuk pengetahuan, maklumat ini diambil dari link ni, http://www.kaskus.us/showthread.php?t=3536306

1. Citarum River, Indonesia.

Surprised? That’s the Citarum river in West Java, Indonesia. While this river may look like garbage pool to you but is actually the main source of water for agriculture and water supply for the people. The river is heavily polluted by the human activity and has no aquatic life breathing beneath the floating wastes. In December 2008, the Asian Development Bank approved a $500 million loan for cleaning upthe river but as we see it will take years to get back the dead river back to life.

2. Yamuna River, India

Yamuna the largest tributary river of the Ganges is one of the most polluted rivers in the world where 58% of the waste from the Indian capital New Delhi is dumped intothe river . Its very surprising to note that a total of Rs 1,700 crore has been spent on cleaning Yamuna as well Ganges but with all efforts turning to vain, government has finally laid its hands down.

3. Buriganga river, Bangladesh

The Buriganga River is the main river flowing beside Dhaka city, capital of Bangladesh. The biological dead river owns its plight to the 80% is untreated directly flowing intothe river and polythenes deposited beneath water .

4. Yellow river from Lanzhou, China
The Yellow River is China’s second longest river and is the main water supply for millions of people in northern China. But the river with primarily Lanzhou which is the prime source of drinking water for the two million local residences, is heavily polluted with oil spills taking place every now and then due to industrial contamination.

5. Marilao river, Philippines
Plastic wrappers, rubber slippers, banana trunks and a bloated carcass of a dog, that’s few of the things you may find floating in the Marilao river. The waters contain toxic chemicals such as chromium, cadmium, copper and arsenic making the water very dangerous. Despite campaigns by the local government and imposing fines, households still throw their garbage, and factories release their effluents intothe river resulting in highly contaminated water.

6. Ganges river, India

Ganga is the most sacred river for Hindus that emerges from gangotri glacier. An estimated 2,000,000 people ritually bathe daily inthe river, inspite of being unsafe as chemical wastes, sewage and corpses remains float fearlessly across the water body.

7. Songhua river, China
 he Songhua is a river in Northeast China, and is the largest tributary of the Heilong River. In November 2005, the river was contaminated with benzene, that lead to a shutdown of Harbin’s water supply.

8. The Mississippi river, USA
The Mississippi River is a major economic and natural resource for the heartland of the United States. The river drains nearly 40% of the continental United States, including its central farm lands and carries an estimated 1.5 million metric tons of nitrogen pollution into the Gulf of Mexico each year.

9. The Sarno river, Italy
The Sarno is a stream that passes through Pompeii to the south of the city of Naples. It is considered the most polluted river in Europe. The situation is aggravated by large-scale dumping of untreated agricultural and industrial waste into the river. The polluted basin waters flowing into the Bay of Naples also increase the sea water contamination.

10. The King River, Australia
The King River is arguably Australia’s most polluted river that suffers severe acidic condition related to mining operations.. About 1.5 million tonnes of sulfidic tailings enteredthe river system each year up to 1995 with total of more than 100 million tonnes until date.

Dh tgok sume? Hurm...alhamdulillah, kita sebagai rakyat Malaysia kena bersyukur sebab negara kita masih tidak tersenarai dalam 10 sungai tercemar di dunia...namun, ape-ape pon kita kene sentiasa beringat dan menjaga kebersihan sumber air kita. Senang je..jgn buang sampah merata-rata..tu je.. Adios..

Model Pencemaran Air

Selepas lebih kurang 2 minggu lh kitorang berbincang dan wat model ni, akhirnya dh siap juga..cuma kami belum test lagi lah mcm mana nk demonstrate model ini dengan air.

Pandangan atas - melalui gambar ini, terdapat beberapa faktor yang menjadi  punca kepada pencemaran air antaranya aktiviti pertanian, penternakan haiwan, sisa perindustrian, resort, dan kawasan perumahan.
                                   
Kawasan perumahan yang sering menjadi punca kepada pencemaran air akibat pembuangan sampah sarap ke dalam saliran seperti longkang dan parit.

Kawasan perladangan dan pertanian - pembuangan baja serta pengurusan najis haiwan yang tidak terurus boleh menyebabkan bahan-bahan buangan ini mengalir ke dalam sungai dan menyebabkan pencemaran.

Tuesday, 6 September 2011

MODEL PENCEMARAN AIR...

Sebelum nie, semua dah tgk video dan gambar yang berkaitan dengan pencemaran.. itu hanya untuk tunjuk tahap pencemaran di sekeliling kita.. Tapi pencemaran kan ada banyak.. jadi kumpulan kami hanya berfokuskan kepada PENCEMARAN AIR... 

Untuk itu, kami bercadang untuk membina satu model pencemaran air.. Melalui model ini, kita boleh la nampak punca pencemaran air dan apakah kesannya.. nie la rupa bakal model kami...(adalah sedikit editing kat model tue nanti)



Kami telah berbincang bahan-bahan yang hendak kami gunakan untuk membina model ini.. Antara bahan yang ingin kami gunakan ialah plasticin, model rumah dan kilang, pokok dan sebagainya... Diharap kami dapat membina model ini dengan baik.. setakat ini saje ye... tunggu update yang seterusnya ye... have a nice day.. laa laa laa.. (gara2 tengok the Smurf semlm) hehehe

JoM LaYan VidEo.....

ha..sebelum ni asyik tengok gambar j kan..jadi, kali ni kami nak upload video pula.

Ada dua video, yang pertama ni, kami buat sendirilah..dalam ni, korang akan didedahkan secara keseluruhan mengenai pencemaran air iatu punca dan kesannya terhadap alam sekitar. Jom tengok...


video




Untuk video kedua, kami ambil video daripada matluthfi..

kami pilih video ni sebab kandungannya sangat sesuai dengan tajuk pencemaran ini..videonya yang simple tapi sangat menarik dan bermakna ini mungkin boleh memberi kesedaran kepada kita semua pasalnya pentingnya kita menjaga alam sekitar daripada terus tercemar....jom tengok..


dah tengok?? best kan...hurm, so, any comment? amik pengajaran tau daripada video ni, jangan tengok saje..bubey...

Pencemaran air dimana-mana...

salam..hehe..lepas kene ketok, bru nk update kn..wat cmne, bz sket ni..ni br lh rase leh bernafas sket..huhuhu

k lah, utk entry kali ni, kami nk tunjukkan beberapa gmbar yang diambil dkt persekitaran kawasan kl ni..(ehem2..lokasi dirahsiakan). Gambar yang kami nk tunjuk ni baru j diambil dan ia menunjukkan contoh pencemaran air yang berlaku di sekeliling kita.

1. Gambar pertama ni dekat dalam longkang di sebuah institusi pendidikan..






kalau kita tengok kat sini, sampah yang ada tu sikit je lah...ada plastik minuman, botol air, ngan plastik makanan. tapi kalau dibiarkan terus tanpa penjagaan, lama-lama longkang tu mungkin tersumbat dan mengganggu pengaliran air tu..

contoh terbaik macam gambar kat bawah ni.

2. Gambar ni diambil di kawasan kedai makan.

























Hurm..teruk kan..sampah yang dibuang tadi akhirnya akan tersekat dan berkumpul di satu tempat..ni baru gambar, belum bau longkang tu lagi...hurm..sesok nafas lh dibueknyo...

Seterusnya, kami melawat pula kawasan perumahan di satu bandar ni..kalau gambar sebelum ni diambil di kawasan longkang dan parit, kali ni kami ambil dekat tepi jalan pulak.



Kat sini pon kita boleh nampak macam mana tahap kesedaran orang ramai pasal pembuangan sampah ni. Walaupun dah tinggal dekat bandar yang maju dan moden, pemikiran masih cetek, tidak matang dan mementingkan diri sendiri. Semua benda nak senang, juz campak j sampah tu ikut suka hati..hurm..tak patut betul..

Jadi, kepada para pembaca suma, kita kene ingat, setiap sampah yang dibuang merata-rata akan menjadi punca kepada pencemaran alam ni...

SaYanG tAk kt buMi Ni?? sayang kan...
kAlaU sayAnG, KenaLah jaGa ...=)

Thursday, 7 July 2011

OuR FiRst MeetiNg..

Orait, ni kira first time lh kami jumpa, duduk sama2 bincang nk wat pa kn utk tajuk Pencemaran ni...hurm, sebenarnya ad pening gak r..tak tau nk wat pa pon..hukhuk!!

Ada j idea... tp x sure lh bleh wat or tak..so, lepas amik 2, 3 buku..(mcm rajin..huhu), buka tutup buku, laptop, majalah dll smpai yg x de kena mengena pon kami buka, kami pon wat lh satu senarai tentang apa yg mungkin kami lakukan utk siapkan projek mini ni...

Utk pengetahuan semua, kami bercadang nk fokus kpd tajuk pencemaran air j..ye lah, air kn penting utk sume org, klu xda air yang bersih, cmne nk idup..kan3...

Hmmm...so, korang yg follow ni, klu ade apa2 idea, sila lh bgtaw kami..ye lah, mana tau korang lagi kreatif kn..bleh kuarkan idea yg bombastikk gitu...haa, lg banyak idea, laaaagiii kami sukaaa...hehehe..ha, nilah serba sikit apa yg kami dpt time bincang aritu..sila lh komen ea..


Pertama - mencari dan merakam gambar di tempat-tempat berlakunya pencemaran di sekitar Kuala Lumpur.

Kedua - buat model penyulingan air.

Ketiga - membuat pameran mini

Ghajin x kami...=p

Wednesday, 6 July 2011

Hai!!

Assalamualaikum & selamat sejahtera semua..!!

Ktorang nk perkenalkan, nilah blog terbaru kumpulan kami.."Trio Ladies - Danorim"..hehehe...ok lh, kami ada 3 orang ahli, Darsshni, Noriah n Imah...so, danorim tu kira gabungan nama kami bertiga lah...okes..sebenarnya, dalam ni kami akan sama-sama membincangkan mengenai tajuk tugasan dalam subjek  Sce 3114 : Sains, Teknologi dan Masyarakat di bawah pensyarah kami yang best, Dr. Siti Hendon Sheikh Abdullah.

Pastu, kami akan cuba explore n wat sedikit research utk topik yang kami pilih iaitu Pencemaran dan Kesannya Terhadap Bumi. Jadi, kami harap melalui blog ni, kita sama-sama dapat berkongsi maklumat mengenai satu isu yang amat penting ini dan memanfaatkannya demi kesejahteraan bersama...adios..